Az operációs rendszerek piacának jelenlegi helyzete

Eredetileg a Windows volt a mobileszközöket használó munkaerő elsődleges választása. A Microsoft a Windows Mobile és a Windows CE platformokat kifejezetten a vállalati piacra fejlesztette, és ezek a rendszerek a szerepüket kiválóan be is töltötték.

Amikor a vállalati szintű mobileszközök először megjelentek, a vállalatok már befektettek a Microsoft-infrastruktúrába. Amikor mobil operációs rendszert kellett választaniuk, természetesen olyanra volt szükségük, amely zökkenőmentes együttműködést garantál a különböző platformokkal, és akkoriban a Microsoft operációs rendszere volt az egyetlen ilyen lehetőség.

Azóta sok minden megváltozott. Napjainkban a fogyasztói központú mobileszközök megjelentek a vállalati munkafolyamatokban, és a szervezetek módosítani kezdték saját infrastruktúrájukat az ilyen eszközök támogatásához. Miközben a munkahelyi mobilitás új módszerei fejlődtek ki, a legkülönbözőbb alkalmazási lehetőségek és kihívások széles skálája jelent meg. Az eredmény egyértelmű: a fogyasztói operációs rendszerek elfogadása elengedhetetlen tényező egy sikeres mobilalapú megoldás vállalati bevezetésében. Ennek hiányában ugyanis nem beszélhetünk méretgazdaságosságról.

A WINDOWS MOBILE JÖVŐJE

Miközben új fogyasztói operációs rendszerek találnak otthonra a vállalati iparágban, és a Windows 10 is a láthatáron van, a Microsoft megszüntette a régebbi operációs rendszerei alapvető technikai támogatását.

Mit is jelent ez? Többek között az alapvető technikai támogatás megszűnésével nincsenek többé új biztonsági protokollok. A Microsoft 2020 elejéig kínál kiterjesztett támogatást és biztonsági javításokat a Windows Embedded Handheld (WEH) 6.5-ös verziójához.

Ha a fogyasztói elfogadás igényét a megszűnő frissítések, illetve a Windows Mobile és a Windows CE korlátozott támogatása mellé helyezzük, egy dolog biztossá válik: a régebbi Microsoft-mobileszközök élettartama rendkívül rövid. De vajon melyek a jövő mobil operációs rendszerei?

zebramobileos_clock

A régebbi Microsoft-mobileszközök élettartama rendkívül rövid.

De vajon melyek a jövő mobil operációs rendszerei?

Microsoft Windows CE 6.0
Kiterjesztett támogatás 2017 első negyedévének végéig

Windows Embedded Handheld (WEH) 6.5
Kiterjesztett támogatás és biztonsági javítások 2020 elejéig

Windows Embedded Compact (WEC) 7
Támogatás 2021 első negyedévéig

Az androidos lehetőség

A Google Android operációs rendszer egyre nagyobb teret nyer, sikere nem véletlen: a rendszer nyitott, rugalmas, kompatibilis a Microsoft megoldásával, és garantálja az informatikai részleg által megkövetelt felügyeletet.

Az Android architektúrája hasonlít a korábbi Microsoft Windows Mobile operációs rendszerhez. Az Android képes egy meglévő Microsoft-infrastruktúrában működni. A platform támogatja a népszerű Microsoft-termékeket, például a következőket: Workplace Join, Intune, Outlook, Azure Mobile Services, Office és Office 365, OneDrive és Cortana. Képes szinkronizálni a Google-alkalmazásokkal és az Outlook-kal. A fejlesztők akár Visual Studióban is képesek Android-alkalmazásokat fejleszteni.

Az Android operációs rendszernek négy alapvető változata van, amelyet érdemes megfontolni. Az a tény, hogy az Android ilyen sokféle választási lehetőséget kínál, azt mutatja, hogy a rendszer kellően rugalmas az egyedi igényeknek megfelelő testre szabáshoz, és biztosítja a vállalati adatok és eszközök védelméhez szükséges biztonsági szintet.

Google Mobile Services (GMS). A GMS egy fogyasztóközpontú megoldás. Számos népszerű Google-alkalmazásból és felhőalapú szolgáltatásból áll, amelyek Google-licencen keresztül érhetők el. Vállalati alkalmazásokat lehet vele telepíteni az eszközökre. A GMS hozzáférést biztosít a Google Play Áruházhoz és az egyéb szolgáltatásokhoz, ahol az adatok megosztása oda-vissza történik a Google közreműködésével. Ez potenciálisan sebezhetővé teszi a GMS-t a biztonsági problémák miatt. Ha olyan megoldást keres, amellyel a vállalat maximálisan képes felügyelni az adott eszközt, a GMS nem túl jó választás.

Android Open Source Project (AOSP). Az AOSP az Android karcsúsított változata, amelyet a különböző eszközkövetelmények alapján lehet testre szabni. Szintén androidos rendszer, de nem tartalmazza azokat a Google-szolgáltatásokat, amelyek megkövetelik az eszköztől a Google-lel való kommunikációt vagy a tartózkodási hely adatainak elküldését.

Android for Work. A Google által nemrég bevezetett Android for Work a Google Mobile Services és az AOSP tulajdonságait kombinálja. Magában foglalja a Google Play for Work szolgáltatást, amely lényegében egy vállalati alkalmazásáruház. A Google Play jóvoltából a vállalatok saját alkalmazásáruházhoz férhetnek hozzá, és eldönthetik, hogy mely alkalmazások legyenek használhatók a saját eszközökön. Az Android for Work rendszerrel az alábbiakra van lehetség:

  • Alkalmazások eszközre való leküldése az áruházból
  • Annak kiválasztása, hogy az alkalmazás a felhőben vagy az eszközön legyen-e elérhető
  • Tömeges alkalmazáskiépítés és licencelés kezelése
  • Felhasználói értékelések és visszajelzések gyűjtése

Mivel az Android for Work a Google Mobile Services része, az adatok megosztása oda-vissza történik a Google közreműködésével, ami biztonsági problémát jelenthet egyes IT-szakembereknek.

Az Android for Work felügyelt profilokat biztosít – egy olyan szolgáltatást, amely az AOSP rendszerben is megtalálható. Ezzel a szolgáltatással a felhasználók egyetlen eszközön két különböző profilt használhatnak: egyet munkára, egyet pedig személyes használatra. Az alkalmazásoknál külön embléma jelöli a munkahelyi és a személyes jelleget. A rendszer teljes mértékben függetlenül kezeli az egyes profilokhoz tartozó adatokat.

Az Android for Work kifejezetten olyan vállalatoknak ideális, amelyek engedélyezik alkalmazottaiknak a személyes eszközök munkára való használatát. Az Android for Work egy újabb felügyeleti profilt is kínál, amely Corporately Owned Single User (COSU) néven ismert. A COSU ideális választás kioszkokhoz és strapabíró terepeszközökhöz, amelyek teljes adminisztrátori ellenőrzés mellett használhatják ki a felügyelt profil előnyeit.

 

83%

a Google Android operációs rendszer globális fogyasztói piaci részesedése

zebramobileos_ikon2

74

vállalati androidos eszköz érhető 22 gyártó jóvoltából

Zebra Android Mx. Az Mx egy olyan szolgáltatásréteggel vértezi fel az Android operációs rendszert, amely a normál androidos megoldásokat (AOSP vagy GMS) egyesíti az androidos eszközök teljes munkahelyi kihasználásához szükséges tulajdonságokkal.

Az alapul szolgáló Androidnak köszönhetően a Zebra Mx olyan biztonsági réteget, mobilalkalmazás-kezelést és eszközkezelési szolgáltatásokat nyújt, amelyek nélkülözhetetlenek a vállalati szintű mobilszámítógépek és eszközök használatában. Az Mx vállalati szintű biztonságot és üzleti szintű WiFi-kapcsolatot tesz lehetővé, amely elengedhetetlen a hangalapú alkalmazások esetében.

Az AOSP rendszerű Mx-nek köszönhetően teljes felügyeletet gyakorolhat a mobilszámítógépek és a mobileszközök felett. Ön dönti el, hogy mely alkalmazások legyenek telepítve, és mikor történjen meg a frissítések leküldése. Ön dönti el, hogy aktivál-e bizonyos szolgáltatásokat, és mikor történjen meg ezek aktiválása. A GMS rendszerű Mx-nek köszönhetően a fentiek jellemzően továbbra is érvényesek, de található néhány olyan GMS-szolgáltatás, amelynek frissítése közvetlenül a Google rendszeréből történik meg (ilyen például a Play Áruház).

Az Mx nem jogilag védett változata az Androidnak. Nem csökkenti az Android képességeit, és nem okoz alkalmazás-kompatibilitási problémákat. Az Mx különböző igények alapján szabható testre, és teljesen kompatibilis a normál androidos alkalmazásokkal. Az Mx nem igényel licencdíjas fizetést.

 

zebramobileos4
zebramobileos5

AZ APPLE IOS KORLÁTAI

Az Apple iOS egy újabb lehetőség a vállalati környezetben való használatra, bár elfogadottsága lassú. Ami vonzóvá teszi az iOS-eszközöket a fogyasztóknak – nevezetesen a stílusos design és a zárt rendszer –, az elrettentő tényező a vállalati felhasználóknak. A vállalati eszközöknek kellően strapabíróaknak kell lenniük ahhoz, hogy kibírják a szélsőséges körülmények közötti használatot, és ellenálljanak a különböző környezeti elemeknek. Ezek nem igazán jellemzőek a fogyasztóknak szánt, divatos Apple-eszközökre.

Az iOS zárt rendszerében a szoftverfrissítések, a biztonsági javítások, az alkalmazások és a felhasználói hozzáférés – hogy csak néhányat említsünk – szintén az Apple felügyelete alá tartoznak. Ha Apple-eszközt használ, az adatokat adatbányászásra használják, amely aggasztó lehet, és potenciális biztonsági kockázatot jelent az adatok és az eszközök tekintetében.

Az Apple iOS rendkívül megnehezíti az informatikai részlegnek az eszközök távoli felügyeletét, beleértve a letiltási beállításokat, a frissítések távoli előkészítését, a hibaelhárítást, a zárolást, az összes adat törlését és az eszközök figyelését. Ez a biztonsági rés potenciális eszközproblémákhoz, növekvő számú alkalmazotti leálláshoz és az informatikai költségek növekedéséhez vezethet.

Ha szeretné megismerni a modern mobil operációs rendszereket és az Ön vállalatának megfelelő rendszert, látogasson el hozzánk a www.zebra.com/mobilityrevolution webhelyen!