Az operációs rendszerek legfontosabb szempontjai

BIZTONSÁG

A biztonság témája jócskán túlmutat az eszközök biztonságossá tételén vagy az adatok védelmén. Az alábbiakban a biztonsági szempontok magas szintű összetevőit találja:

Adatvédelem:

Érdemes figyelembe venni, hogy az adatok védelme miként biztosított: az adatok egy belső rendszerben vagy a felhőben találhatók-e meg. A virtuális magánhálózatok (VPN-ek) akkor hasznosak, ha az adatok nem megbízható vagy nyilvános hálózatokon haladnak át.

Eszközvédelem:

Ha az eszközök nincsenek zárolva, a felhasználók a nem biztonságos webhelyek meglátogatásával akaratlanul is kártékony programokat telepíthetnek, valamint jogosulatlan alkalmazásokat tölthetnek le. Ha a rendszergazdák felügyelik a felhasználói beállításokat, és csak jogosult funkciókhoz engedélyeznek hozzáférést, az eszköz és annak adatai eleve biztonságosabbak.

Mobileszköz-kezelés (MDM):

Ezt az MDM-szolgáltató felügyeli, és ezzel a megoldással képesek a rendszergazdák ellenőrizni és kezelni az eszközöket. Ezen keresztül történik az alkalmazások eszközre való letöltése is. Minden operációs rendszer másképpen közelíti meg az MDM használatát. A megoldások közé tartozhat a felhasználói beállítások zárolása a módosítások megakadályozásával, Exchange Active Sync-házirendek használata, valamint digitálisan aláírt XML-konfigurációk leküldése az eszközre.

A szabályozásoknak való megfelelés biztosítása és egyszerűsítése:

A vertikális iparágaknak – mint például a kiskereskedelemnek, az egészségügynek vagy a kormányzati szektornak – olyan egyedi biztonsági követelményeik vannak, amelyek eltérnek az eszközön alkalmazott megoldásoktól. Például a Payment Card Industry Data Security (PCI-DSS) szabvány átfogó megoldást kínál a fizetési tranzakciók biztonságának garantálásához.

Biztonságos és felügyelt WiFi-kapcsolatok:

A fogyasztói központú eszközöket jellemzően otthoni és vállalati WiFi-hálózatokkal való együttműködésre tervezték. A terepen az eszközök könnyedén képesek barangolni a WiFi-hozzáférési pontok között. Amellett, hogy mindez nem biztonságos, a felhasználók időbeli eltéréseket is tapasztalhatnak, miközben az egyes hozzáférési pontok között mozognak. Ez elfogadhatatlan azoknak, akiknek hangalapú megoldásokra van szükségük. Néhány másodperc késés a hangalapú alkalmazásban a párbeszéd elvesztését jelenti, ami nem éppen ideális felhasználói élmény.

zebramobileos_ikon3

Ha zárt operációs rendszert választ – mint például az iOS, a Windows 10 vagy a Google Mobile Services –, az adatokat az Apple, a Microsoft és a Google adatbányászásra használja fel, így ezek a rendszerek potenciálisan veszélyeztetettek

ALKALMAZÁSOK BESZERZÉSE ÉS AZ OPERÁCIÓS RENDSZER FRISSÍTÉSEI

Ha Ön úgy dönt, hogy engedélyezi a felhasználóknak az alkalmazások letöltését, ezt megteheti egy nyilvános alkalmazásáruház segítségével – például Apple App Store és Google Play Áruház – vagy egy privát, vállalati alkalmazásáruházzal, ahol Ön szabályozza a rendelkezésre álló kínálatot.

 

WEBALKALMAZÁSOK

Egyre több vállalat használ webalkalmazásokat, mivel azok több platformon képesek futni. Problémák abból származhatnak, ha webböngészőre van szükség az alkalmazás eléréséhez, mivel ez potenciális biztonsági kockázatot jelent.

 

LICENCDÍJAK

A Microsoft hagyományosan munkaállomásonkénti licencdíjat kér számos terméke esetében. Ha Ön sok eszköz bevezetését tervezi, ez gyorsan drága megoldássá válhat. Ráadásul mindez külön karbantartást igényel, mivel gondoskodni kell a licencek frissítéséről is. Ha licencdíjas operációs rendszer mellett dönt, olyan gyártót válasszon, amely ezt a kiadást beépíti a teljes birtoklási költségbe.

 

AZ ESZKÖZÖK KIÉPÍTÉSE

Az eszközök beállítása rendkívül megterhelő lehet a rendszergazdáknak – főleg nagy számú eszközök azonos konfigurációval való telepítésekor. Ahelyett, hogy Ön minden egyes eszközt külön telepítene, gondoskodjon arról, hogy a választott operációs rendszer támogat olyan mobileszköz-kezelési (MDM) megoldásokat, amelyekkel hatékonyan lehet elvégezni több eszköz egyszerre történő előkészítését.

 

zebramobileos_ikon4

Ha az Android AOSP mellett dönt, az operációs rendszer frissítését a saját belátása és menetrendje szerint végezheti el

FENNTARTHATÓ KÖLTSÉGEK

Mennyibe kerül az operációs rendszer karbantartása az eszköz életciklusa során? Ez a frissítések kezelésétől, a javítások telepítésétől és a támogatástól függ. Értékelje az operációs rendszer életciklusa utáni támogatás típusát.

 

FELHASZNÁLÓBARÁT MEGOLDÁS ÉS SZÜKSÉGES BETANÍTÁS

A népszerű mobil operációs rendszerek egyik fő ismérve az, hogy a felhasználók már ismerik a felhasználói felületet. Ha olyan megoldást választ, amely az alkalmazottak naponta használt saját készülékéhez hasonlít, a betanulási idő jelentősen csökken.

 

TESTRESZABHATÓSÁG

Ide tartozik például a felhasználói beállítások meghatározása, az eszközön elérhető alkalmazások felügyelete, valamint a frissítések telepítési idejének meghatározása. Sőt, ilyen jellemző a CPU-folyamatok háttérbeli kezelése is.

 

ESZKÖZVÁLASZTÉK

A mobil operációs rendszerek hosszú élettartamára utal az, ha sokféle eszközön érhetők el. A Windows 10-ről még túl korai beszélni, így nem tudjuk megmondani, hány ilyen rendszerű eszköz kapható majd.

 

zebramobileos_ikon5

32%

Az androidos eszközök viszont az elmúlt néhány évben jókora teret nyertek a vállalati kézi készülékek szegmensében, és a piac 32%-át teszik ki

Ha szeretné megismerni a modern mobil operációs rendszereket és az Ön vállalatának megfelelő rendszert, látogasson el hozzánk a www.zebra.com/mobilityrevolution webhelyen!